Holandsko - Dánsko 0:1 v B-skupine, hrdinom Krohn-Dehli

09.06.2012 Celý región

Charkov 9. júna (TASR) - Dánski futbalisti prekvapujúco zvíťazili v sobotňajšom zápase B-skupiny majstrovstiev Európy nad favorizovanými Holanďanmi 1:0.

"Oranjes" síce dominovali vo všetkých herných činnostiach a takmer počas celého zápasu mali na ihrisku v Charkove prevahu, no nebolo im to nič platné, keďže zlyhali v koncovke. Z 28 striel nesmerovala na dánsku bránu ani tretina a s tými, čo mierili medzi tri žrde, si poradil gólman Andersen. Naopak, Dáni trpezlivo čakali na svoje šance a hneď prvú z nich v 24. minúte aj premenili. Rýchlu akciu rozbehol ľavý bek Poulsen, posunul na Krohna-Dehliho, ktorý sa šikovne zbavil obrancu a sám pred Stekelenburgom poslal loptu pomedzi jeho nohy. Zverenci trénera Berta van Maarvijka do konca duelu nedokázali odpovedať a poriadne si skomplikovali svoje šance na postup zo "skupiny smrti".

V nedeľu 10. júna pokračuje šampionát zápasmi C-skupiny Španielsko - Taliansko (18.00) a Írsko - Chorvátsko (20.45). Tímy z B-skupiny sa opäť predvedú v akcii v stredu 13. júna, Dáni si v Ľvove zmerajú sily s Portugalskom (18.00) a Holandsko sa v Charkove stretne s Nemeckom (20.45).

B-skupina, 1. kolo:

Holandsko - Dánsko 0:1 (0:1)
Gól: 24. Krohn-Dehli. Rozhodcovia: Skomina - Arhar, Žunič (všetci Slov.)
ŽK: van Bommel - S. Poulsen, Kvist
35.000 divákov.

zostavy a striedania:

Holandsko: Stekelenburg - van der Wiel (84. Kuyt), Heitinga, Vlaar, Willems - N. de Jong (71. van der Vaart), van Bommel - Robben, Sneijder, Afellay (71. Huntelaar) - van Persie
Dánsko: Andersen - Jacobsen, Kjaer, Agger, S. Poulsen - Kvist, Zimling - Rommedahl (84. Mikkelsen), Eriksen (74. Schöne), Krohn-Dehli - Bendtner

Pomalší úvod duelu sa ako prví snažili rozhýbať Dáni, keď po priamom kope hlavičkoval kapitán Agger, ale Stekelenburg si s jeho nevýrazným pokusom poradil. Na druhej strane sa predviedol tvrdou strelou tesne nad ľavý obranca Jetro Willems, ktorý sa vo veku 18 rokov a 71 dní stal najmladším hráčom v histórii záverečných turnajov ME. Favorizovaní Holanďania si nedokázali vypracovať sústavnejší tlak, no v úvodnej štvrťhodine niekoľkokrát ohrozili brankára Andersena. Najväčšiu šancu spálil v 7. minúte kanonier Van Persie, ktorý sa dostal k zblokovanej prihrávke od Robbena, ale mieril tesne vedľa. "Oranjes" dominovali vo všetkých činnostiach aj v ďalšom priebehu. Dáni hrali z pozornej obrany a trpezlivo vyčkávali na svoju šancu. Tá prišla v 24. minúte. Naoko nevinnú akciu rozbehol ľavý bek Poulsen, posunul na Krohna-Dehliho, ktorý sa šikovne zbavil obrancu a sám pred Stekelenburgom poslal loptu pomedzi jeho nohy - 1:0. Holanďania po úvodnom góle zmĺkli a ich ofenzívna "mašina" sa opäť rozbehla až po desiatich minútach. Nakopla ich obrovská chyba dánskeho gólmana, ktorý pri rozohrávke poslal loptu priamo na kopačku Robbena. Ten však jeho zaváhanie nepotrestal, keď trafil iba žrď. Vzápätí mohol vyrovnať Afellay, no po peknom sóle mieril tesne nad. Ofenzívne chúťky prejavili aj Dáni, Zimling ani Krohn-Dehli však druhý zásah do holandskej siete nepridali.

Holanďania sa na začiatku druhého dejstva opäť vrhli do útoku a za sedem minút si vypracovali štyri nebezpečné príležitosti. Nemali však presnú mušku, a keď aj van Bommel trafil priestor bránky, vyznamenal sa Andersen. Dáni sa z tlaku vymanili a v ďalšom priebehu držali súpera ďaleko od svojej šestnástky. Spoľahlivá obrana chybovala v 63. minúte, keď Sneijder našiel pekným centrom hlavu Robbena, ale ani jemu sa v čistej šanci nepodarilo namieriť do siete. Tréner "tulipánov" Bert van Maarvijk reagoval na nepriaznivý stav dvoma striedaniami, keď v 71. minúte vybehli na ihrisko ofenzívne esá van der Vaart a Huntelaar. Druhý menovaný mohol vyrovnať už po minúte na ihrisku, keď ho vynikajúco vysunul Sneijder, ale ani kanonier Schalke nedokázal prekonať výborného Andersena. Dáni predvádzali v záverečne štvrťhodine výborný taktický výkon, keď držali loptu a zbierali cenné sekundy. Súpera už do vyloženej šance nepustili a zaznamenali tak veľmi dôležité víťazstvo.

Hlasy po zápase:

Morten Olsen, tréner Dánska: "Poznáme holandský štýl, vedia byť veľmi dominantní. Ak sa ich zľaknete, nemáte šancu, hrajú veľmi dobrý futbal. Myslím si, že dnes sme proti nim zvolili ten správny štýl."

Mark van Bommel, kapitán Holandska: "Bola to jediná nebezpečná šanca Dánska. Piati z nás mali obrovské možnosti, trafili sme tyčku, mali sme toľko dobrých príležitostí. Neviem, čo mám na to povedať. Tieto tri body boli veľmi dôležité."
 
 
 

Vyberte región